Emo-Forum.PL Strona Główna
   FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Poczta    Portal    Radio [ off ]   Rejestracja    Zaloguj  

Poprzedni temat :: Następny temat
Vader
Autor Wiadomość
eno 

Pochwał: 0
Nagan: 0

Wysłany: 2009-07-07, 20:57   Vader   

Vader — polska grupa muzyczna, powstała w 1983 roku w Olsztynie. Styl muzyczny przez nią wykonywany początkowo był określany jako heavy metal, a od roku 1985 roku thrash metal. Z biegiem lat zespół zwrócił się w stronę death metalu. Jej liderem nieprzerwanie od początku istnienia jest gitarzysta a w późniejszym okresie również wokalista Piotr "Peter" Wiwczarek. Vader, wraz z takimi grupami jak Imperator, Exorcist, Armagedon, Slashing Death i Convent, zaliczany jest dziś do prekursorów gatunku death metal w Polsce. W drugiej połowie lat 80. XX wieku grupa była źródłem inspiracji dla późniejszych grup muzycznych, takich jak Decapitated, Dissenter, czy Yattering.

Grupa była wielokrotnie nominonwana do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii album roku metal za wydawnictwa Black to the Blind (1997), Litany (2000), Revelations (2002), The Beast (2004) i Impressions in Blood (2006). Nazwa zespołu Vader nawiązuje do fikcyjnej postaci Dartha Vadera bohatera sagi Gwiezdne Wojny[3].

Helleluyah 
God Is Dead

Wysłany: 2009-09-10, 11:59      

Na moje - najlepszy zespół pod słońcem. Najlepszy ich kawałek to Anger, chociaż Wings i Helleluyah też są zarąbiste. Klasyka death Metalu, anwet moż na chyab powiedzieć,że światowego... Nie będę ich porównywał z Cannibal Corpse, ale uważam, że są lepsi... Moja ulubiona płyta to EP - This Is The War, bo wszystkie kawałki które są na niej mi się podobają, szczególnie Death In Silence - mistrzostwo. Chłopaki trzymają poziom, zobaczymy jak na koncercie się spisz - w tą niedzielę z Marduk na Blitzkrieg będą, oczywiście nie mogę odpuścić :lol2:

dimmmer 

Wysłany: 2009-10-14, 12:49      

Najbardziej lubie przerobke Slayera Reign in Blood - uwielbiam. Dużo lepsza niż oryginał.

Sky Vampire 

Wysłany: 2009-11-03, 17:13      

Słuchałam tylko Tyrani Piekieł, więc nie mogę za wiele powiedzieć, ale tą piosenkę uwielbiam.

che-pper 

Wysłany: 2009-11-03, 17:34      

Sky Vampire to posłuchaj "Wings" albo "carnal" ;) http://www.youtube.com/watch?v=AcFXeTfWnUk

maruda.xD 
aha.

Wysłany: 2009-11-03, 17:40      

nie lubie ich.

katse 

Wysłany: 2009-11-03, 17:50      

A ja ich i lubię, i nie. Z jednej strony dzięki mojemu drogiemu koledze Darkowi Brzozowskiemu poznałam bliżej dyskografię Vadera, a dokładniej albumy The Beast i Impressions In Blood. Jedynie te dwa krążki z ich dyskografii mam w domu. :P Reszty słuchałam pobieżnie.

dvCore666 
death on 'HORIZON'

Wysłany: 2009-11-04, 09:31      

Powiem,wam że nie słuchałem tego zespołu . Ale jednak się przełamałem i posłuchałem kilka utworów i muszę przyzznać ,że są nieźli ( =

che-pper 

Wysłany: 2009-11-04, 11:50      

katse napisał/a:
Z jednej strony dzięki mojemu drogiemu koledze Darkowi Brzozowskiemu
Powiadasz że znasz Daraya :> Moim zdaniem jest jednym z najwybitniejszych perkusistów (i nie mówię tylko o polskiej scenie ;) )

katse 

Wysłany: 2009-11-04, 13:23      

che-pper napisał/a:
Powiadasz że znasz Daraya
Znam i bardzo lubię. :) A co do jego zdolności do walenia w bębny się nie wypowiem, bo najzwyczajniej się na tym nie znam. :P

nirvanka90 
lost in...

Wysłany: 2009-11-05, 00:12      

słucham i aprobuję :D choć odrobinkę bardziej wolę Behemotha,ale to tylko jeżeli czepiać się subtelnych szczegółów :D

— Anthony de Mell

GoatLord 
Inactive

Wysłany: 2009-11-07, 18:08      

che-pper napisał/a:
Moim zdaniem jest jednym z najwybitniejszych perkusistów (i nie mówię tylko o polskiej scenie ;) )

Widze, ze jestes fanem Vadera i z racji gustu piszesz takie rzeczy. Imho Inferno jest najlepszym bebniarzem na chwile obecna. Zero Tolerance (brytyjski magazyn o muzyce ekstremalnej) napisal o bebnach z Evangelion Behemotha tak: najlepiej zagrane i nagrane partie bebnow w muzyce ekstremalnej na chwile obecna. I z tym sie zgodze calym sercem. Oprocz Inferno lepszy byl rowniez Vitek (RIP :( ) z Decapitated. Vader dla mnie sie skonczyl, nie ma juz tej mocy jaka mial na poczatku kariery.

dvCore666 
death on 'HORIZON'

Wysłany: 2009-11-08, 15:14      

Niestety,niektóre dobre kapele tracą "moc" jak to określił Pan powyżej. : x . Potem kolejne utwory są gorsze i nie w ich stylu ktory zostaje zmieniony ,chociaz nie powininien np. Metalica ;x nowy album jest .. sucks..

Lisu 
Screamo warrior

Wysłany: 2009-11-29, 21:15      

Słuchało się za młodu, nawet nie pamiętam co zrobiłem z moją bluzą Vadera ;/ zaginęła w akcji.

Zespół Lęków 

Wysłany: 2009-11-30, 16:35      

Vader jest coraz starszy...i z winem ma niewiele wspólnego, więc nie mogę napisać: ,,Im starsze, tym lepsze..."
A poza tym ktoś, kto zmienia ot tak cały skład traci na wiarygodności...
Bo Vader to tylko Piotrek Wiwczarek i marionetki niestety... :(

Muffin_Man666 

Wysłany: 2010-01-01, 01:31      

Jest to moja kapela w sęsie z Olsztyna a na dodatek znam osobiście Piotra Wiwczarka chce ktoś autograf ??

In_Elegance 
No time to bleed!!!

Wysłany: 2010-01-01, 15:27      

"Would You do the same if I shed my pair of wings???" - epic-> Litany Owns /m/.

Impertynentka 
Jeffree Star fan

Wysłany: 2010-01-15, 23:44      

Jeden z lepszych zespołów. Moim zdaniem oczywiście. ;)

zrobmidobrzekot 
Królowa Potępionych

Wysłany: 2010-02-06, 03:00      

frontside lepsze;-)

In_Elegance 
No time to bleed!!!

Wysłany: 2010-02-06, 12:46      

Vader się skończył na Revelations- Litany, De Profundis czy Live In Japan, to były kozackie płyty.

Izzy 

Wysłany: 2010-02-07, 00:37      

Słuchałam jednej piosenki. Znudziła mi się po kilku dniach. Nie mam zamiaru powracać do utworów tego zespołu.

Hobitolog 

Wysłany: 2010-02-08, 07:44      

to ma moc ;)

Krwawicazodbytu 

Wysłany: 2010-02-20, 15:37      

Tak do "Revelations" fajny band, potem się skiepszczyli.

Luca Brasi 

Ostrzeżeń:
 5/4/5
Wysłany: 2010-02-20, 20:54      

pozerzy ,sprzedali się

Klara 

Wysłany: 2010-02-22, 20:45      

Vader... kiedyś trochę ich słuchałam, ale szybko przestałam. Za mocne dla mnie, ale niektóre teledyski super.

Odpowiedz do tematu