Emo-Forum.PL Strona Główna
   FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Poczta    Portal    Radio [ off ]   Rejestracja    Zaloguj  

Poprzedni temat :: Następny temat
Pink Floyd
Autor Wiadomość
Starrk 
old & tired

Pochwał: 0
Nagan: 0

Wysłany: 2009-09-11, 17:05   Pink Floyd   

W ramach rozruszania działu "progres" zakładam temat o jednym z najbardziej wpływowych i zarazem najlepszych zespołów z tego nurtu.

Po prawdzie "progres" nie jest nazwą najlepiej ich opisującą, jako, że w swej historii przeszli przez wiele gatunków muzycznych, od psychodelii na klasycznym rocku kończąc. Ale ich twórczośc zawsze cechowała się wysoką wartością artystyczną i jakością wykonania, a także często bardzo rozbudowanymi kompozycjami.

Dla zainteresowanych historią, czy też repertuarem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pink_Floyd

Znacie? Lubicie? Słuchacie? Sluchacie dlatego, że lubicie, czy moze dlatego, że wypada ich słuchać? Która płyta wydaje się wam najlepsza? Jakie utwory lubicie najbardziej?

A może znacie tylko przebojowy singiel "Another Brick in the Wall"? I nawet nie wiecie, że jest on jedną z trzech częsci? Też możecie się tu wpisać.

Zapraszam do dzielenia sie wrażeniami.

katse 

Wysłany: 2009-09-11, 17:20      

Dla mnie Wish You Were Here przebija wszystko. Ta płyta kojarzy mi się z pewnym okresem w moim życiu, który bardzo miło wspominam.
Słucham Floydów czasem, bo lubię, ale najczęściej jest to właśnie WYWH. Resztę znam, ale nie jestem taką fanką, żeby móc znać wszystkie ich płyty. :P

shaggles 
xWasteMeIamToxiCx

Wysłany: 2009-09-14, 09:11      

Tak. Zdecydowanie WYWH. Dźwięk jaki uzyskali w tych przedelektronicznych :) czasach jest niesamowity. Płytę jw znam prawie na pamięć. Poza tym Momentary Lapse of Reason, Final Cut, i dopiero potem The Wall i Dark Side of the Moon. Znam też starsze produkcje Floydów, ale nie wracam do nich często - to za daleko, nawet jak dla mnie :)

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2009-09-14, 10:40      

Ja bardzo lubię ich pierwsze płyty. Koncertowa część "UMMAGUMMA", to imo ich najlepsze koncertowe wydawnictwo. No a poza tym "Atom Heart Mother" z niesamowitą suitą tytułową.

A z tych płyt z okresu największej sławy, to chyba "The Animals" najbardziej lubię.

Oglądał ktoś "Pink Floyd w Pompejach" ? :roll:

shaggles 
xWasteMeIamToxiCx

Wysłany: 2009-09-14, 12:39      

Miałem kiedyś fazę na słuchanie AHM. Potem trochę mi przeszło, ale co nieco pamiętam. Z perspektywy lat oczywiście ktoś "świeży" nie skojarzy pewnie, że Pink Floyd jest jednym z prekursorów umieszczania "odgłosów życia codziennego" w utworach.

dimmmer 

Wysłany: 2009-10-13, 09:30      

Swietny zespół. Moj ojciec ubustwia, choc ja sam już trochę mniej. Choc sa kawalki, ktore uwielbiam w Pinkach - między innymi comfortably numb - ale tylko koncertówka. Zajebiste

Zombie_Girl 
Zombusia^^

Wysłany: 2009-10-17, 16:32      

Świetny zespół. Kocham piosenkę "Echoes", jest przepiękna.

apocalypse 
Ilmestyskirja

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2009-10-19, 18:36      

mają koncert, koncert mają w Warszawie

-Nie powinnaś zabijać Winstona, pani. Dziś były jego urodziny.
-Zatem chyba powinien był zostać w domu i obżerać się tortem-rzekł Eddie.

ComfortablyNumb 

Wysłany: 2009-10-21, 13:56      

apocalypse napisał/a:
mają koncert, koncert mają w Warszawie
raczej Australian Pink Floyd, bo przecież nie prawdziwi Floydzi. ale z tego co słyszałam, również na Australian~ warto się wybrać.

słucham, bo lubię. Wish You Were Here, Is There Anybody Out There, A Saucerful Of Secrets, Dark Side Of The Moon. pozostałe płyty również, ale te cztery jakoś najmocniej ukochane.

film "The Wall" wbił mnie w podłogę na długo i nie potrafię już włączyć sobie tej płyty tak ot, żeby leciała gdzieśtam w tle, podczas gdy ja robię sobie na przykład kolację.

apocalypse 
Ilmestyskirja

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2009-10-21, 15:07      

ComfortablyNumb, przyznam, że nie czytałam od początku, ale tak, o nich mi chodziło. mają teraz dużą trasę.

ComfortablyNumb 

Wysłany: 2009-10-21, 15:59      

apocalypse napisał/a:
mają teraz dużą trasę.
pogrzebałam, popatrzyłam i prawdopodobnie w katowickim Spodku się pojawię. 150zł to niedużo, a jeśli naprawdę warto i niektórzy kuszą się o zdanie, że są lepsi od pierwowzoru, to chciałabym zobaczyć ten The Australian Pink Floyd Show :wink:

apocalypse 
Ilmestyskirja

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2009-10-21, 17:09      

ja do Katowic mam zbyt daleko, ale może przejadę się do Warszawy ;]

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2009-10-21, 18:13      

ComfortablyNumb napisał/a:
The Australian Pink Floyd Show
Nikt nie zagra Floydów tak jak Floydzi... ale ten tribute band jest całkiem niezły.

Nadal, 150 złotych wydałbym bardziej w celu poznania fanów Floydów niż samych panów "tributów"

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-17, 19:53      

Starrk napisał/a:
Znacie? Lubicie? Słuchacie? Sluchacie dlatego, że lubicie, czy moze dlatego, że wypada ich słuchać? Która płyta wydaje się wam najlepsza? Jakie utwory lubicie najbardziej?

Znam (fstyt nie znać) i słucham od niedawna. Nie dlatego, że wypada, bo w Moim towarzystwie bardziej wypada słuchanie Eminema ;]
Jakoś nigdy nie zagłębiałam się w historie zespołu, bo nie bardzo mnie ona interesowała, ale ostatnio przeczytałam gdzieś, skąd się wziął pomysł na płytę The Wall, bardzo ciekawe. Jednak ten Waters to jest łeb... Mimo, że trochę tyran.

[ Dodano: 2010-01-17, 19:56 ]
btw, Gilmur gra świetne solówki, ale na koncertach trochę je zmienia nie brzmią już tak dobrze..

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2010-01-18, 00:16      

Lulu napisał/a:
Jednak ten Waters to jest łeb... Mimo, że trochę tyran.
Łeb jest, zwłaszcza jeżeli chodzi o warstwę tekstową, bo muzycznie to zawsze był raczej oszczędny. No ewentualnie lubił przepych, ale orkiestrowy. A, ze tyran... wszystkie genialne umysły są trochę zwichrowane ;p

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-18, 16:06      

A mi się właśnie teksty nie podobają... tzn. są cały czas o tym samym. Wolę Pink Floyd-muzykę niż Pink Floyd-teksty. Może przez te solówki, nie wiem, w każdym razie podoba mi się, że Gilmur grał je tak.. intensywnie?

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2010-01-18, 20:33      

Lulu napisał/a:
A mi się właśnie teksty nie podobają... tzn. są cały czas o tym samym.
Jakże to? Przeca to wcale nie prawda... no chyba, ze mówisz o podobieństwach w obrębie jednego albumu, wtedy coś w tym jest, ale to tylko dlatego, że Floydzi nagrywali concept albumy co niejako wymusza jednorodność w warstwie tekstowej. Jak dla mnie Waters to jeden z najlepszych tekściarzy EVER. A nie pisał o pierdyłkach tylko o poważnych sprawach. Chociaż tak, zdarzało mu się sięgać kilkakrotnie do podobnych tematów, jak na przykład wojna i śmierć ojca.
Lulu napisał/a:
Może przez te solówki, nie wiem, w każdym razie podoba mi się, że Gilmur grał je tak.. intensywnie?
Cóż, Gilmour nigdy nie będzie idolem dla wielbicieli solówek metalowych. Ale tu nie o prędkość chodzi tylko o finezję. A tego mu nie brakuje. Mój ulubiony gitarzysta.

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-18, 23:33      

Starrk napisał/a:
Jakże to? Przeca to wcale nie prawda... no chyba, ze mówisz o podobieństwach w obrębie jednego albumu, wtedy coś w tym jest, ale to tylko dlatego, że Floydzi nagrywali concept albumy co niejako wymusza jednorodność w warstwie tekstowej.

Teksty jako takie są dobre, nawet bardzo dobre, ale niezbyt zróżnicowane.
Starrk napisał/a:
wojna i śmierć ojca.

No właśnie, mam wrażenie, że prawie zawsze o tym śpiewał.
Starrk napisał/a:
Cóż, Gilmour nigdy nie będzie idolem dla wielbicieli solówek metalowych. Ale tu nie o prędkość chodzi tylko o finezję. A tego mu nie brakuje. Mój ulubiony gitarzysta.

Ale mógłby nie zmieniać solówek na koncertach. To wszystko psuje ;<

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2010-01-19, 00:58      

Lulu napisał/a:
No właśnie, mam wrażenie, że prawie zawsze o tym śpiewał.
Iii tam. Tak naprawdę o tym są płyty "The Wall" i (zwłaszcza) "The Final Cut"... a z pojedynczych utworów to dosłownie kilka, jak When the Tigers Broke Free, czy Free Four...

Lulu napisał/a:
Ale mógłby nie zmieniać solówek na koncertach. To wszystko psuje ;<
Tej, istotą koncertowych poczynań Floydów były w dużej mierze improwizacje... ja tam uważam, że improwizowanie jest fajne, jak grają to nuta w notę tak jak w studio to występ traci na spontaniczności.

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-19, 17:26      

Starrk napisał/a:
Iii tam. Tak naprawdę o tym są płyty "The Wall" i (zwłaszcza) "The Final Cut"... a z pojedynczych utworów to dosłownie kilka, jak When the Tigers Broke Free, czy Free Four...

Ja właśnie głownie ''siedzę'' w The Wall. Ale na szczęście teksty nigdy nie były dla mnie aż tak ważne.
Starrk napisał/a:
Tej, istotą koncertowych poczynań Floydów były w dużej mierze improwizacje... ja tam uważam, że improwizowanie jest fajne, jak grają to nuta w notę tak jak w studio to występ traci na spontaniczności.

Spontaniczność jest fajna, ale jeśli podobają Ci się solówki, takie, jakie są na płycie, to lepiej nie oglądać koncertów ; >

Starrk 
old & tired

Wysłany: 2010-01-19, 20:17      

Lulu napisał/a:
Spontaniczność jest fajna, ale jeśli podobają Ci się solówki, takie, jakie są na płycie, to lepiej nie oglądać koncertów ; >
Posluchaj sobie Combortably Numb w wersji z koncertu LIVE8. Jak dla mnie przewyższa wersję studyjną o kilka klas.

apocalypse 
Ilmestyskirja

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2010-01-19, 22:54      

Starrk napisał/a:
Posluchaj sobie Combortably Numb w wersji z koncertu LIVE8. Jak dla mnie przewyższa wersję studyjną o kilka klas.

o tak, uwielbiam tą wersję.

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-20, 01:23      

Tak, ta wersja jest zajebista, przyznaję. Ale Gilmurowskie improwizacje najczęściej nie przypadają mi do gustu.

apocalypse 
Ilmestyskirja

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2010-01-20, 21:17      

wiesz, trudno przełamać przyzwyczajenie do studyjnej wersji. gdy słyszysz coś nowego chcesz usłyszeć drugi raz, przyswoić.

Lulu 
dum spiro, spero

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2010-01-20, 23:13      

Szczerze mówiąc nie mam z tym problemu. Jest wiele zespołów, które lepiej brzmią na żywo i Pink Floyd na pewno jest jednym z nich, ale akurat koncertowe solówki nie przypadły mi do gustu ;]

Fred Perry 

Ostrzeżeń:
 4/4/5
Wysłany: 2010-03-03, 15:39      

nie cierpię tego zespołu, taka muzyka to najnudniejsza sprawa jaką można sobie wyobrazić. dla ludzi starszych to może i tak ale nie dla młodzieży

Odpowiedz do tematu